top of page

EskiÅŸehir Mevlevihanesi Semahanesi

"Semahanenin kubbesi üzerindeki alemin uç kısmında bir Mevlevi sikkesi bulunmaktadır. Semahane, “sema yeri” ve “mutrib heyeti” olmak üzere iki kısımdı. Mutrib heyeti (musıki icra edenler) bir kat yukarda sema yerine hakim durumdaki balkonda otururlardı. Bu balkon ahÅŸaptan yapılmıştı ve günümüze ulaÅŸmamıştır. Semahanede, her gün kurma ve ayar iÅŸlemi yapılan  büyük bir de kuleli çalar saat vardı.

Semahanenin yan tarafında post-niÅŸin Hasan Hüsni Dede (d.1833-ö.1908) ve onun babası ÇürükoÄŸlu Hüseyin Dede’nin (ö.1865) sandukaları bulunurdu. Üstü kapalıydı ve semahaneden buraya girilirdi. 1960 senelerinde yapılan tadilatlarda, türbe kısmı yıkılmış ve açık vaziyete getirilerek, kabirler dışarda bırakılmıştır.

Sema Ayini bayram, kandil ve Hz. Mevlâna’yı anma gibi özel günlerde KurÅŸunlu Camii’nde yapılırdı. Bayramlarda dedeler Åžeyh Edebâli türbesini ziyaret ederdi. Önde teber taşıyan bir dede, arkasında sancak ve muhafızları, sonra post-niÅŸin, onun arkasında mutrib heyeti, çalınabilen musiki aletleriyle yürürler ve daha sonra dedeler, derviÅŸler ve halktan isteyen katılırdı. Mevlevi musiki aletleri arasında önemli bir yeri olan kudüm, bir derviÅŸ  tarafından sırt kayışı ile omuzdan arkaya doÄŸru taşınır, kudümzen onun arkasından yürüyerek kudümünü vururdu. Mevlevihane ile Åžeyh Edebâli türbesi arasındaki mesafe, hem çalarak, hem ayin söylenerek yürünürdü."          

Kaynak: AÅŸka, Allah’a ve Akla, Destek Yayınevi, 2011

semahane posteri.jpg

Pastries - $4

Butter Croissant - $2.5

Coffee/Tea - $1

Fresh Juice - $2

bottom of page